Adsl Kota Asimi ve 4 Gb Limit Uzerine

Adsl kota aşımı, 4 Gb sınırı üzerine bir yazı



Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda sizlere Turk Telekom ADSL 4Gb limitli tarifesininnasıl işlediğini anlatmak istiyorum.

Adsl kota ne kadar diye soruyorsunuz çoğu zaman.

Öncelikle arkadaşlar 4 Gb limitli kullanıcıysanız genel olarak bilinen iki şeyin yanlış olduğunu söylemek istiyorum;
"Günlük 8 saat internete girme hakkınız var"
ve
"4 Gb indirme hakkınız var"

Bu iki bilgi tamamen yanlıştır, böyle bir durum söz konusu değil. İnternete girme sınırınız saatle ölçülmediği gibi 4 Gb download hakkı sadece "indirmeye" yönelik bir uygulama değildir. Şimdi bahsedeceğim gibi 4 Gb kotasının sadece indirmeye mahsus olmadığını göreceksiniz.

Şimdi sevgili kardeşlerim bir internet sayfası açalım. O internet sayfası biraz geç açılsın. Bu geç açılma sayfadaki verilerin yüklenmesi ile ilgilidir. Bol resimli bir sayfaya girdiğimizi varsayıyoruz. İşte bu sayfalara her giriş 4 Gb kotanızdan sayılır. Ya da MSN'de görüntülü konuşma yapalım, görüntü konuşmada karşı taraftan veri alındığından bu da kotaya dahildir.

Video sitelerinden video izlemeniz de, radyo dinlemeniz de, internetten televizyon izlemeniz de, internet üzerinden müzik dinlemeniz de hepsi kotaya dahildir.

Kısacası 4 Gb limiti sizin internette yaptığınız her eylemi kapsar. Ama kimi az kota götürür, kimi çok. Sabah akşam MSN'de yazışıyorsanız kotanızdan çok az gider, endişelenmeye gerek yok. Ama o esnada sürekli dosya alıyorsanız işte gelen verinin MB cinsinden değerine göre kotanızdan eksilir. Örneğin normal bir şarkı aldınız MSN'den, yaklaşık 4 MB olsa, 4 Mb kotanızdan eksilir. (1 Gb=1024 Mb)

İnternetten indirdiğiniz verilerin genel olarak büyüklük sırası şöyledir;

1- video
2- internetten müzik/radyo
3-resimler
4-yazılar.

Sona doğru daha az kota götürür. Ama kimi zaman müzik dosyanız bile videonuzun büyüklüğünü aşabilir. Ama "genel" olarak sıralama bu şekildedir.

Ha bir de unutmadan, internet üzerinden oynadığınız oyunlar da kotayı bir hayli etkiler.

Evet bu yazdıklarımızın dışında 4 Gb limiti hakkında çeşitli yanlışlar bulunuyor, bu konuda çoğu kişinin bilgisi yoktur, kabarık internet faturaları da bu yanlış duyumların ürünüdür.

6 Gb limitli kullanıcılar içinde aynı durumlar söz konusudur, onlar da 6 Gb a kadar tarife kapsamında internetini kullanabilirler.

4 ve 6 Gb sınırlı kullanıcılar kotayı aştıklarında aştıkları her Mb başına ücret öderler. Örneğin 100 Mb aştıysanız 1 Ytl fazla ödersiniz. Kotanızı sorgulayabilmeniz için gerekli açıklama bu bölümde yapılmıştır.

Turk Telefom ADSL Kullanici Bilgileri Sorgulama
sayfasına göz atabilirsiniz.


Yorumlar

  1. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..sağolun

    YanıtlaSil
  2. iyi o zaman kotalıyız diye hiç bir bişey yapmayalım mı....yok video izleme,yok online oyun oynama,yok kameralı görüşme yapma,yok fazla
    interneti açma....o zaman biz bu interneti niye aldık...aslında ttnet,tellcom gibi şirketler bizi hep kazıklıyor...biz farkında değiliz...ulan aylık 4 gb kime yetecek...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazmak için "yorumlama biçimi" bölümünden bir tanesini seçin. Dilerseniz sadece adınızı, dilerseniz google hesabınızı ya da dilerseniz adınız görünmeyecek şekilde "anonim" bölümünü seçerek yorum yazabilirsiniz.