Doğalgaz sayacı (saati ) nasıl okunur? nasıl hesaplanır?

Her ayın belirli günleri sayaç okuma elemanları binaya gelir ve elektrik, doğalgaz, su sayaçlarını okuyup fatura bırakırlar. Doğalgaz sayacı okumak da aynı şekilde olur. Gerek gelen faturayı kıyaslamak gerekse fatura gelmeden doğalgaz faturası hesaplama işlemi için yapılacak şey kapıdaki doğalgaz saatini okumaktır. Eğer doğalgaz saatinizin yerini bilmiyorsanız eve gelen doğalgaz borusunu takip edebilirsiniz. Kimi sayaçlar bahçede olabilirken, özellikle bina ortak kullanım doğalgaz sayaçları bodrum katında olabilmektedir. Doğalgaz saatleri genel olarak aşağıdaki görseldeki gibidir. 




Daha önce su saati okuma konusunda bahsettiğimiz gibi burada da kırmızı bir alan görüyoruz. An itibariyle 837 yazılı bu kırmızı alan 000'dan başlar ve 999'a kadar gider. 999'u geçtiğinde hemen solundaki alanda 1 rakam oynar. Görmüş olduğunuz 291 sayısına bu şekilde ulaşılmıştır. Kırmızı alandaki 837 sayısı 999'u geçtiğinde solda sayacın asıl okunacak kısmı 292 olacaktır. Kırmızı alan hızlıca ilerler ve devrini tamamlayınca solda 1 rakam ekler demiştik, bu 1 metreküp anlamına gelir. Doğalgaz saati nasıl çalışır böylelikle öğrenmiş olduk. 

Bu bilgiler ışığında ekrandaki ve benzeri bir doğalgaz saatinde okunacak kısmın soldaki kısım olduğunu söyleyebiliriz. Sayaç okuma elemanı gelip el terminaline 291 bilgisini girer ve sistemde abonelik bilgilerinizden önceki ayın endeks bilgisini çekip çıkarır ve faturalandırma işlemi yapılır. Yani diyelim ki önceki ay 250'yi gösteriyordu ibre. Okuma anında 291 - 250 = 41 m³ bulunur ve 41 m³'ün karşılığı neyse ona göre fatura çıkar. 

Eğer siz kendiniz hesaplama yapmak istiyorsanız doğalgaz şirketinin tarife bilgisini öğrenip hesaplama yapabilirsiniz. Bazı hesaplama siteleri de mevcut fakat bunların doğru bilgileri verebilmeleri için güncel metreküp fiyatını da takip etmeleri gerekir. Sizler de eski faturanızla kıyas edip, 1 m³ için çıkan tutarı hesaplayıp şimdi çıkan toplam m³ üzerinden hesaplama yapabilirsiniz. Belli bir metreküp üzeri tarifeniz değişiyorsa hesaplamada küçük hatalar yapabilirsiniz.

Doğalgaz faturam fazla geldi, kontrol etmek istiyorum diyorsanız, yukarıda bahsedilen şekilde endeks bilgilerinizi kontrol edebilirsiniz. Endeks, yukarıda gösterilen alanda 291 sayısının olduğu yerde görüntülenir. Faturada ise son endeks şeklinde yer alır. Bunları karşılaştırıp sayacının yanlış mı doğru mu okunduğunu test edebilirsiniz. Eğer faturada yazan son endeks, sayacın üzerindeki endeksten büyükse bu durumda sayacınız yanlış okunmuş demektir. Yani yukarıdaki 291 sayısı eğer faturada 301 şeklindeyse, bu durumda yanlış okumadan söz edilir ve doğalgaz şirketinin müşteri hizmetlerine ulaşılıp duruma itiraz edilir. 

Doğalgaz sayacı üzerindeki işaretler bu şekilde okunur, bunlar dışında kalan kısımlar sayacın fabrikasyon bilgileri, sayac numarası ve seri numarası gibi bilgilerdir. 

Yorumlar