Faturalarda yazan ilk endeks ve son endeks nedir? Faturalandırma nasıl yapılır?

 Kimimiz eve, işyerine gelen faturaları direkt çekmeceye sokuyor, kimimizse didik didik inceliyor ve orada yazılı her şeyi okuyor. Bilindiği üzere su, elektrik, doğalgaz faturalarında sadece fatura tutarı yazmaz, bunların detayları da yazar. Hangi tarih aralığında ne kadar kullanıldığı, kullanılan miktarın tutarı, vergisi gibi birçok bilgi yer alır. Faturalarda yer alan bilgilerden biri de ilk endeks, son endekstir. Fatura inceleyen birçok kişi ilk endeks nedir, son endeks nedir diye sormaktadır. İlk endeks önceki dönem (önceki ay) fatura yazıldığı anda sayaç üzerindeki son sayıyı gösterir. Son endeks ise bu dönem (bu ay) fatura yazılırken sayaç üzerindeki son sayıyı gösterir. Bir örnekle açıklayacak olursak, Ocak ayında sayaç elemanı geldi ve su saatinizin üzerindeki göstergeyi okudu ve son yazan sayı 1821, önceki ay okuduğunda ise 1799'du diyelim. Bu durumda ilk endeks 1799, son endeks 1821'dir. 1821 - 1799 = 22 m³ su kullandığınız anlamına gelir bu ve sayaç elemanının elindeki cihaz 22 m³suyun fiyatını otomatik hesaplatıp çıkarır. Sonraki ay için de fatura örneği çıkarıp meseleyi iyice anlayalım. 

Sonraki ay sayaç elemanı geldiğinde ne kadar su tükettiyseniz sayacınız o kadar ilerlemiş olacağından, tahminen göstergenin 1844 olduğunu varsayalım. Sayaç elemanı cihazına 1844 bilgisini yazıp enterlar. Terminale yüklü program kendiliğinden işlem yapar. Sisteme yüklü abone bilgilerinizden önceki aya ait endeks bilginiz olan 1821'i alır ve 1844'ten çıkarıp 23 m³'ü bulup faturayı çıkarır. Bu örneğimizde ilk endeks 1821 son endeks 1844'tür. Kısacası Son endeks o an okunan endeks, ilk endeks ise önceki ay okunan endekstir.

Peki biz manuel olarak bize ne kadar fatura gelir diye hesap yapmaya kalkarsak bir sonuca ulaşabilir miyiz? Bunun için bazı sitelerin fatura hesaplama araçlarını kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz şehire ve şirkete göre değişebilir bu. Ya da hesap kitaptan anlıyorsanız, örnek bir fatura üzerinden elektrik, su ya da doğalgaz şirketinin her ay çıkardığı bedelleri karşılaştırıp, kullanılan tutar üzerinden ortalama fatura bedelini yakalayabilirsiniz. Tabii hesaplama yaparken TRT payı, vergi, kayıp kaçak bedeli gibi bedellerin de hesaba katılabileceğini göz önünde bulundurmalısınız. 

Ayrıca kullanılan miktara göre ücretlendirmenin değişebileceğini de hatırlatırız. Örneğin x su idaresi 10 m³ için 2 tl tutar belirlemişken, 30  m³  ve üzeri için 2.5 tl tutar belirleyebilir. Bunların detayını bağlı olduğunuz şirketin sitesinden bulabilirsiniz. 

Yorumlar