Doğalgazım borcundan dolayı kesildi ne yapmalıyım?

Borcundan dolayı doğalgaz kesilmesi en sık yaşanan kesinti sebebidir. Bazen durumumuz elvermediğinden, bazen de unuttuğumuzdan dolayı faturaları ödeyemeyiz ve kesintilerle karşılaşırız. Böyle bir durumda doğalgaz kesildi nasıl açabilirim diyerek kendi kendimize açmayı isteyebiliriz ama bu yöntemin bize usulsüzlük cezası olarak döneceğini unutmayalım. 

Her doğalgaz şirketinin farklı bir doğalgaz kapatma yönetmeliği ya da uygulaması olabilir. Bu yüzden kaç faturadan sonra doğalgazınızın kesileceğiyle ilgili kesin bilgi vermemiz mümkün değildir. Bazen doğalgazınızın kesilmesine karar verilir ama kapama personeli bölgenize/evinize ulaşamadığından kapama işlemi gerçekleşmez. Kapatma işleminin gerçekleşmesi için kapama personelinin sayacınıza ulaşması ve son endeksi yazıp vanayı kapaması, sonrasında mühür vurması gerekir. Diyelim ki son endeks 291. Bu bilgi doğalgaz şirketine bildirilir.

Vanayı kendim açarsam sorun olur mu?

Eğer siz ödeme yapmadan mührü kendiniz söküp vanayı açar ve doğalgaz kullanmaya devam ederseniz, endeks bir miktar ilerlediğinde, sonraki fatura okumasında usulsüz kullanım bedeli çıkacaktır. Usulsüz kullanım cezası ile karşılaşmamak için mühürlenen sayaca dokunmamak gerekir. Bu vesileyle kapanan doğalgazı yeniden açtırmanın yolunun gecikmiş faturaları ödemekten geçtiğini hatırlatırız. Ödeme yaptıktan sonra işlemi hızlandırmak için doğalgaz şirketini arayabilir ve açma işleminin gerçekleşmesini talep edebilirsiniz.

Konuyla ilgili diğer bir merak edilen konu ise hafta sonu doğalgazın kesilip kesilmediği konusudur. Eğer doğalgaz şirketinin kendi elemanları ya da işi verdiği alt işveren (taşeron) personeli hafta sonu çalışıyorsa, bu durumda doğalgazınız borcundan dolayı hafta sonu da kesilebilir. Her ilde uygulamalar farklı olabilir. 

Yorumlar