Su saati (sayacı ) nasıl okunur ve faturalandırılır?

Su, doğalgaz ve elektrik saatleri sayaç okuma elemanları tarafından okunur ve faturalandırılır. Faturalandırma işlemi sistem üzerinden otomatik olarak yapılmaktadır. Sayaç okuma elemanının yaptığı son endeksi yani göstergeyi okumaktır. Son endeks okunduktan sonra sisteme işlenir ve sistem önceki döneme ait ilk endeksi çıkarıp sonucu verir. İlk endeks ve son endeksin anlamı için bu konumuzu inceleyebilirsiniz. 



Yukarıdaki örnekte bir su saati görmektesiniz. Bu su sayacının dönen rakamları kullanımınızı m³ cinsinden gösterecektir. Birbirinden farklı sayaçlar mevcut piyasada ve bu sayaçlardan bazısının kırmızı bir alanı da bulunmaktadır. Yukarıdaki örnekte saatimiz 8m³ göstermektedir. Sayaç okuma elemanı terminaline 8 yazar ve terminalde kayıtlı bilgilerden önceki aya ait sayı çıkarılıp faturanız çıkar. Diyelim ki önceki ay burada 5 yazmaktaydı, bu durumda 8 - 5 = 3 m³ kullanımdan söz edilecektir. 3 m³ kullanımın karşılığı neyse ona göre fatura çıkacaktır.







Kimi sayaçlarda ise yukarıda gördüğünüz gibi kırmızı bir alan bulunur ve bu alanlarda rakamlar daha hızlı döner. Sayaç okurken bu alan okunmaz. Kırmızı alanda şu an 120 görmekteyiz, bu ilerleyecek 999'u geçtikten sonra "0" yazılı olan tarafta 1 yazacaktır. Kırmızı alan yine 0'dan başlayacak ve 999'u geçtikten sonra sol taraf 2 olacak. Böyle böyle kullanımlarınız artacak ve sol taraftaki sayılar büyüyecek. Yukarıda da bahsedildiği gibi sayaç okuma personeli sayacınızı okurken kırmızı alana dikkat etmeden sol bölümde yazılı olan sayıyı okuyacak ve abone bilgisi kayıtlı olan cihazda önceki ay endeks bilgisi otomatik olarak çıkarılıp o ayki m³ kullanımı bulunacaktır. Bağlı olduğunuz su idaresi şirketi hangisiyse, onun tarifesi üzerinden su faturası çıkacaktır. 

Faturanız kendiniz hesaplamak isterseniz, sayaç üzerindeki son endeks yani son göstergeyi okuyup bir önceki faturanın endeksinden çıkarıp ortalama bir tutar elde edebilirsiniz. Kimi siteler bu hesaplamayı otomatik olarak yapmaktadırlar. Türkiye'de çok sayıda su şirketi olduğu için buradan tek bir hesaplama yapmamız mümkün olmadığından, bağlı olduğunuz su şirketinin sitesinden m³ fiyatı ogrenebilir ya da hesaplama araçlarından faydalanabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise önceki faturalarla kıyas yapıp ortalama faturayı bulmaktır. Bu durumda kullanılan metreküpe bakılır ve kıyas yapılır. 

Eğer faturanızın hatalı olduğunu düşünüyorsanız ilk işiniz fatura üzerindeki son endeks bilgisi ile sayaç üzerindeki son endeksi karşılaştırmak olmalıdır. Eğer sayaç üzerindeki son endeks faturadaki son endeks ile aynı ya da büyükse (çünkü faturadan sonra kullanım devam etmiş olabilir) sorun yok demektir, ama faturadaki son endeks sayaçtaki son endeksten büyükse, hatalı yani fazla okunmuştur ve ilgili su şirketini arayıp bilgi verebilirsiniz. 


Yorumlar

  1. Merhaba. Bilgilendirme çok faydalı oldu, çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorum yazmak için "yorumlama biçimi" bölümünden bir tanesini seçin. Dilerseniz sadece adınızı, dilerseniz google hesabınızı ya da dilerseniz adınız görünmeyecek şekilde "anonim" bölümünü seçerek yorum yazabilirsiniz.